Tankerboot

 Henk Stouwdam wint Sportblokjesbokaal 2012

Journalist Henk Stouwdam (NRC) is de winnaar van de Sportblokjesbokaal 2012. Met zijn verslag van de olympische kwartfinale judo in NRC Handelsblad van 3 augustus 2012 wist hij de jury het meest te verblijden. Op de tweede en derde plek zijn geëindigd Willem Feenstra (Volkskrant) en Geert Langendorff (Haarlems Dagblad).

De mooiste sportalinea van 2012:  “Zo fanatiek als een jehovagetuige op zieltjesjacht stapte Grol ‘s middags de mat weer op. Hij zou eens laten zien hoe er gejudood moest worden. Niks dat oneindige getrek aan pakken, niks geen strategisch gedoe. Ippon, daar gaat het om. Op de rug leggen die tegenstander, en wel zo snel mogelijk. Dat is wat Grol wil. En dus lag de Tsjech Lukas Krpalek, een boom van een kale kerel, na een minuut verdwaasd op zijn rug.”

De jury over de sportalinea van Henk Stouwdam: De snelheid in het stuk is recht evenredig aan de manier waarop de Veendammer Grol judoot.  Iedereen die Grol wel eens heeft zien judoën of heeft horen praten over zijn sport, herkent diens wilskracht en brandende ambitie. En dus ligt de tegenstander (net als wij lezers) plotseling verdwaasd op de grond.

De jury over de runners up, Willem Feenstra en Geert Langendorff: Willem Feenstra heeft het hier niet alleen over de balverliefde Pappa maar ook over de angst die in veel voetballers sluipen kan. Er staat soms te veel op het spel. Wat kijken we daarom graag naar een onbevangen voetballer als Pappa die zonder besef van opdrachten lijkt te spelen.

Geert  Langendorff laat ons de fanatieke sprint meebeleven van rugbyer Visser door te kiezen voor het onaantastbare ‘tap, tap, tap’ Je waant je er bij en voelt de spanning van het beslissende moment, waar de arbiter overigens een hulpmiddel mag gebruiken. Het is er zeker niet minder spannend om.

De vakkundige jury van de SGNV-bokaal bestond dit jaar uit Carien Bakker, Dick-Gert Smid en Peter Sikkema: Carien Bakker (43) uit Middelstum. Handbalde bij Jahn II Stadskanaal, speelde later voetbal bij DIVA Groningen (Dames in Voetbal Aktief). Mooiste sportfragment: goal Marco Van Basten Europees kampioenschap 1988, finale tegen Rusland (“Muhren, Van Basten … goed…. oooooh wat een goal… wat een goal”). Krijgt er elke keer weer tranen van in de ogen.

Dick-Gert Smid (46) uit Den Haag. Geboren in Nieuw-Buinen (Dr) verdedigde in zijn jeugdjaren het doel van de Sportclub Juliana Stadskanaal. Sterke punten: het uitkomen en penalties (mee én tegen). Zwakke punten: de rechterhoek (dat mag nu wel bekendgemaakt), hoge voorzetten en zijn uittrap.

Peter Sikkema (46)  jaar, gezinslid te De Bilt. Voorheen voetballer bij Eemsboys en Paddepoel, waterpoloër bij Eemsrobben. Thans langs bomen rennend en fietsende forens. Trapte ooit voor Paddepoel een corner er in. Hoogtepunt echter de beklimming van de Aconcagua, 6.962 mtr. Dieptepunt: gepoort in waterpolowedstrijd.

SGNV – Sportblokjes Gaan Nooit Verloren