Tankerboot

 De 10 genomineerden voor de Sportblokjesbokaal

De tien genomineerden voor de Sportblokjesbokaal 2014 zijn bekend. Hieronder de tien mooiste sportalinea’s van het afgelopen jaar. Een deskundige jury buigt zich momenteel over de shortlist. De winnaar van de Sportblokjesbokaal wordt woensdag 25 februari 2015 bekendgemaakt. Voor de gelukkige ligt een fraaie beker en eeuwige roem in het verschiet.

Shortlist Sportblokjesbokaal 2014 (in alfabetische volgorde)

1. Luuk Blijboom

‘Op de 16,5 kilometer lange beklimming met een gemiddelde stijging van 5,7% en uitschieters naar 13%, kreeg hij gezelschap van de Italiaan Davide Malacarne. Wat volgde was een boeiend spel van versnellen, loeren, bekken trekken, overleggen, aanzetten, stil vallen, de ander de kop opdringen en sprinten. De Nederlander bleek, in de laatste 250 meter, alle facetten van een ‘sprint à deux’ als beste te beheersen.’

[Luuk Blijboom. Verslag van de sprint tussen Pieter Weening en Davide Malacarne in de 9e etappe van de Ronde van Italië. Telegraaf, 19 mei 2014]

2. Charles Bromet

‘Daar hangt hij dan in de lucht, de aanvoerder van Oranje, in de 44ste minuut van Spanje-Nederland. In duikvlucht, op weg naar het grote geluk. De artiest R. Kelly zong ooit dat hij geloofde dat hij kon vliegen. Op deze avond in Salvador gelooft Van Persie hetzelfde. Sterker nog: hij vliegt. Een eenpersoonsvlucht is vertrokken naar een roze wolk.’

[Charles Bromet. Verslag van de WK-voetbalwedstrijd tussen Nederland en Spanje. De Volkskrant, 14 juni 2014]

3. Patrick Delait

‘Je wacht, wacht en wacht tot de laatste beklimming van de Cauberg, waar je ploegmaats je in een zetel naartoe hebben gebracht. Aan de voet van het laatste obstakel in de Amstel Gold Race pomp je je longen nog een keer vol met zuurstof, waarna je aanzet voor een verschroeiende sprint van een dikke minuut. Als je op de top van de Cauberg omkijkt en ziet dat je een gat van ruim honderd meter hebt op je naaste achtervolgers, weet je dat je de laatste twee kilometer naar Berg en Terblijt zult overleven.’

[Patrick Delait. Verslag van de Amstel Gold Race. Haarlems Dagblad, 22 april 2014]

4. Lisette van der Geest

‘In onnavolgbaar tempo malen haar trappers om de kleine as van haar fiets. Het eerste deel gaat in bijna 60 kilometer per uur. Iemand snijdt haar af, ze moet inhouden. Naast haar gaat het sneller. Zeven vrouwen voor haar na de eerste bult, dat was niet de bedoeling. Ze springt door de lucht. Een paar meter verder zijn het er nog vijf. Scheldwoorden vliegen door haar hoofd als ze de bocht ingaat.’

[Lisette van der Geest. Verslag van de race van Laura Smulders op het WK BMX. De Volkskrant, 28 juli 2014]

5. Bart Jungmann

‘Met 19 glorieuze seconden voorsprong arriveerde Boom op de Rue Michel Rondet. Hij balde zijn vuist, lachte zijn tanden bloot in een bemodderd gezicht, parkeerde zijn fiets tussen de benen van een verzorger en klokte een blikje Fanta leeg in zijn keel.’

[Bart Jungmann. Verslag van de vijfde etappe Tour de France. de Volkskrant, 10 juli 2014]

6. Eddy van der Ley

‘In de uithaal van Tadic balde zich alle frustratie samen van de 93 minuten ervoor. Of eigenlijk van de voorbije drie, vier wedstrijden bij elkaar. Waarin hij vocht, schreeuwde, smeekte. Waarin hij strijd leverde met scheidsrechter, tegenstanders, medespelers. Waarin hij, de Servische balvirtuoos van FC Twente, vaak onbegrepen was, door het geluk verlaten leek.’

[Eddy van der Ley. Verslag van de eredivisiewedstrijd tussen FC Twente en AZ. Algemeen Dagblad, 17 maart 2014]

7. Maarten Scholten

‘Zittend met het linkerbeen op de stang van zijn fiets, zo aerodynamisch mogelijk over het stuur gebogen, met tachtig per uur over spekglad en bochtig wegdek naar beneden, een paar tellen voor de vloedgolf van een peloton vol wereldtoppers. Hartslag 181. En dan even rustig omkijken.’

[Maarten Scholten. Verslag van de winst van Michal Kwiatkowski op het WK wielrennen. NRC Handelsblad, 29 september 2014]

8. Iwan Tol

‘Drie tegenstanders hebben de strijd gestaakt. Nog 29 te gaan voor Sijbrands. Die pelt af en toe een banaan of roert in een kopje koffie. De boerenkool die rond etenstijd werd geserveerd sloeg hij af. ‘Daarvoor is de spanning te groot bij Ton’, weet hoofdarbiter Paul Visser, die zelf ook al bijna 40 uur wakker is.’

[Iwan Tol. Verslag van de geslaagde wereldrecordpoging blindsimultaan dammen van Ton Sijbrands. De Volkskrant, 22 december 2014]

9. Willem Vissers

‘Arjan Robben vloog langs Costa Ricanen, telkens weer, maar zelfs de vleesgeworden verbeelding kon de krankzinnige apotheose niet voorkomen, want Costa Rica hield tegen, 120 minuten lang, met doelman Navas als eenmansmuurtje tussen de palen.’

[Willem Vissers. Verslag van de kwartfinale WK-voetbal tussen Nederland en Costa Rica. De Volkskrant, 7 juli 2014]

10. Derk Walters

‘Het begint ermee dat Jóhannsson bijna tien centimeter kleiner is. Kopduels ging hij manhaftig aan, maar dat had weinig zin. AZ-trainer Dick Advocaat had van tevoren al laten weten dat Jóhannsson gebruik moest maken van de ruimte achter de Portugese defensie. Helaas voor de spits waren de meeste ballen die hij kreeg niet zuiver genoeg. Twee keer werd hij wel goed in stelling gebracht, maar faalde hij.’

[Derk Walters. Verslag van de kwartfinale Europa League tussen AZ en Benfica. NRC Handelsblad, 4 april 2014]

Sportblokjesbokaal

De SGNV Bokaal (Sportblokjes Gaan Nooit Verloren) of Sportblokjesbokaal is de jaarlijkse prijs voor de mooiste in een dagblad verschenen alinea uit een wedstrijdverslag.

Winnaars:
- Sportblokjesbokaal 2013: Thijs Zonneveld
- Sportblokjesbokaal 2012: Henk Stouwdam

SGNV – Sportblokjes Gaan Nooit Verloren